Z help
Language
 
Home>Knowledge Base>3 Service>Beveiliging>Gratis beveiliging voor computers met ADSL internetverbinding
Information
Article ID35
Created On8/28/2009
Modified7/4/2017
Gratis beveiliging voor computers met ADSL internetverbinding

Benodigde beveiliging voor PC’s met ADSL internetverbinding

Om te beginnen kunt u de website van de stichting veilig bankieren eens bekijken om een indruk te krijgen wat malware en phishing is en hoe u er door bedreigd wordt zonder het wellicht te weten...Met een breedband Internet aansluiting is uw PC een prooi geworden voor kwaadwillende personen. Uw computers worden bedreigd door virussen, wormen, phising en andere ellende zoals hackers (kwaadwillende personen of organisaties). Bij een breedband internet verbinding wordt beveiliging een belangrijker item voor u omdat uw PC namelijk een vast internet adres (IP nummer) heeft gekregen. Dit betekend dat de PC gemakkelijk vindbaar is geworden op het moment dat de PC aangezet wordt.We hebben voor u alle veel voorkomende bedreigingen op een rijtje gezet. Waar mogelijk hebben we linken opgenomen naar websites van derden met beveiligingsprogrammatuur die u (gratis) kunt gebruiken.Let op dat software van derden niet door de Servicedesk ondersteund wordt.

De virusscanner. Uw eerste verdedigingslijnHoewel uw e-mail (maar niet de webmail, messenger berichten of het internet surfgedrag) door ZET solutions bv op virussen wordt gecontroleerd, blijft u toch een virusscanner nodig hebben als eerste verdediging op iedere PC die internet toegang heeft.De tijd dat virussen alleen informatie uitwisten of uw gehele adresboek lastigvielen met digitale ellende, is voorbij. Tegenwoordig zijn virussen een wapen. Ze kunnen uw computer(s) ombouwen tot verzenders van spam (om een minder schuldige variant van misbruik te noemen!). Gratis antivirus programma’s zijn Avast Home Edition (in Nederlandse uitvoering verkrijgbaar), Antivir Personal Edition Classic en AVG Free

Iedereen heeft last van spyware, maar houd het in de gatenBepaalde soorten spyware, de “key loggers”, houden bij wat er op uw pc's wordt ingetypt. Erg handig voor het achterhalen van bank- en creditcardgegevens.Let op: een virusscanner beschermt standaard niet tegen alle spyware. Gelukkig is er gratis software die helpt. Installeer bijvoorbeeld de gratis malware scanner Malwarebytes.org. Let goed op dat u kiest voor de gratis versie (Free) al kunt u hier ook prima de betaalde dienst van afnemen als het programma u bevalt. Gratis pakket voor antivirus en spywarebedreiging voor Vista, 7 en 8Microsoft heeft zijn antiviruspakket "Security Essentials" gelanceerd. De software is voor legale Windowsgebruikers gratis beschikbaar. Het nieuwe beveiligingspakket heet Security Essentials, en biedt bescherming tegen virussen en tegen andere kwaadaardige software, zoals spyware. Volgens Microsoft gebruikt het programma minder geheugen dan de meeste concurrerende antiviruspakketten, die soms een merkbaar effect hebben op de snelheid van de pc.De software, die geschikt is voor Windows Vista, Windows 7 en Windows 8 is downloadbaar in het Nederlands. Gebruik van de software is gratis en gebruikers hoeven zich niet te registreren. Wel controleert Microsoft of de gebruiker beschikt over een legale versie van Windows. U vindt de software op de site van Microsoft of klik hier.Probeer eens een andere internet browser De Internet Explorer webbrowser begint langzaam antiek te worden. Dit programma blijkt nogal eens een “lek” te bevatten waar misbruik van gemaakt kan worden. Probeer daarom eens gebruikt te gaan maken van een alternatieve browser zoals de gratis Firefox of Chrome webbrowser. Deze programma's zijn veiliger gebleken dan de Internet Explorer.

Gebruik altijd een firewallEen firewall is een computerprogramma dat dienst doet als digitale muur op uw PC. Het programma beslist wie er wel en wie er geen toegang mag krijgen tot uw computer of computernetwerk (vanaf Windows XP service pack 2 is deze ingebouwd in Windows, maar u dient hem wel aan te zetten). Omgekeerd houdt een (optimale) firewall in de gaten welke programma’s er vanaf uw PC toegang willen tot het Internet. U heeft zo een veel beter zicht op alle inkomende en uitgaande dataverkeer op uw PC. 

Scherm uw draadloze netwerk afAls u draadloos bij uw netwerk kunt, kan een hacker dat misschien ook. Let er daarom op dat uw netwerk voorzien is van encryptie, ook wel versleuteling of geheimtaal genoemd. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp.